RSS
 

Przepiórka, czyli wykwintnie

19 gru

WP_20161217_14_33_14_Pro

Przepiórka jest małym ptakiem, z wyglądu przypomina malutkiego kurczaka. Jej średnia masa wynosi około 150g. Mięso przepiórki jest niezwykle delikatne i smaczne. Poniżej podaję prosty przepis na przyrządzenie obiadu z rzeczonej przepiórki.

Przepiórka nadziewana owocami i owijana szynką

SKŁADNIKI:
2 przepiórki
2 plastry szynki parmeńskiej
2 marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
1 jabłko (najlepiej szara reneta)
1 mandarynka
2 pomidory
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
4 kulki jałowca
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia

SPRZĘT:
Pęseta kuchenna,
Ostry nóż do siekania owoców i warzyw,
Deska do krojenia,
Wykałaczki,
Dwa kawałki sznurka kuchennego,
Patelnia,
Naczynie żaroodporne,
Piekarnik

PRZYGOTOWANIE:
1. Usunąć resztki piór z przepiórki pęsetą. Przepiórki umyć i osuszyć.
2. Nadziać przepiórkę jabłkiem pokrojonym w ósemki oraz cząstkami mandarynki. Wykałaczkami zabezpieczyć otwór, którym były nadziewane przepiórki. Nóżki związać nitką.
3. Owinąć przepiórkę plastrem szynki parmeńskiej, brzegi szynki zabezpieczyć wykałaczkami.
4. W moździerzu rozgnieść jałowiec, następnie doda resztę ziół i dokładnie wymieszać.
5. Natrzeć przepiórki uzyskaną mieszanką przypraw.
6. Przepiórki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie z oliwek.
7. Warzywa korzeniowe kroimy w talarki, pomidory w ósemki.
8. Pokrojone warzywa podsmażamy krótko na patelni z oliwą z oliwek.
9. Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy podsmażone przepiórki, oraz pozostałe owoce. Całość polewamy lekko oliwą z oliwek.
10. Naczynie wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.
11. Przepiórki serwujemy z plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami w mundurkach.

smacznego

    SEBA
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, obiad, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags:

Dodaj komentarz