RSS
 

Lukier królewski, czyli wykwintnie

21 gru

WP_20161221_15_21_02_Pro_LI

Do ozdoby świątecznych pierniczków, czy też innych ciastek zwykle używamy lukru królewskiego. Jest śnieżnobiały, trwały i dość szybko zastyga. Po zmieszaniu go z barwnikami spożywczymi można uzyskać wiele kolorów. Dodatek cytryny sprawia, że nie jest bardzo słodki w porównaniu do innych lukrów.

Lukier królewski

SKŁADNIKI:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
sok wyciśnięty z połówki cytryny
szczypta soli
opcjonalnie – barwniki spożywcze

SPRZĘT:
mikser
misa
Do nakładania:
wykałaczki
rękaw cukierniczy

WYKONANIE:
1. Białko ubijamy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli do lekkiego zgęstnienia.
2. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i dodajemy porcjami cukier puder oraz sok z cytryny.
3. Całość mieszamy mikserem, aż lukier wyraźnie zgęstnieje.
4. W celu uzyskania bardziej gęstego lukru dodajemy do masy cukru pudru i mieszamy do uzyskania żądanej konsystencji.
5. By uzyskać lukier kolorowy – masę dzielimy na kilka porcji i do każdej dodajemy kilka kropli barwnika spożywczego.
6. Do nakładania lukru używamy rękawa cukierniczego, bądź wykałaczek – dla uzyskania cieńszych linii.
7. Podczas nakładania lukier należy mieszać w miseczkach, aby nie zastygł.

miłego ozdabiania

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii deser, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz