RSS
 

Pierniczki, czyli wykwintnie

22 gru

WP_20161221_15_19_44_Pro_LI

Zbliża się Boże Narodzenie, z tej okazji chcemy zaproponować Wam nasz autorski przepis na świąteczne pierniczki. Proponowane przez nas pierniczki chodź są twarde, rozpływaj się w ustach. Pierniczki bożonarodzeniowe mają jeszcze jedną zaletę – po ozdobieniu można przyozdobić nimi choinkę, a dzięki swojej trwałości nie popsują się i długie lata mogą zdobić świąteczne drzewko. O ile wcześniej nie zostaną zjedzone, co zważywszy na ich smak jest bardzo prawdopodobne  :lol:

Pierniczki bożonarodzeniowe chłopaków

SKŁADNIKI:
5 szklanek mąki
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
6 łyżeczek przyprawy do piernika
2 jaja
1/2 kostki miękkiego masła
1 średnia pomarańcza
Do dekorowania:
Lukier królewski
Kolorowe pisaki Dr. Oetker
Różne posypki Dr. Oetker
Do przechowywania:
Podsuszone kawałki jabłka.

SPRZĘT:
Mała tarka,
Duża misa,
Stolnica,
Folia spożywcza,
Wałek do ciasta,
Różne foremki do wycinania ciastek,
Płaska blacha,
Papier do pieczenia,
Lniana ściereczka,
Kartonowe pudełko,
Do dekorowania:
Rękaw cukierniczy z wąską końcówką,
Wykałaczki,
Pęseta.

WYKONANIE:
1. Pomarańczę dokładnie szorujemy, a następnie gorącą wodą sparzamy gorącą wodą.
2. Przy pomocy małej tarki ocieramy skórkę z pomarańczy.
3. Pomarańczę delikatnie masujemy, przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok.
4. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misie, dodajemy skórkę otarta z pomarańczy oraz sok pomarańczowy.
5. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręką. Najpierw w misie, a następnie na stolnicy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. w razie potrzeby podsypujemy mąką.
6. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
7. Włączamy piekarnik. Ustawiamy 180 stopni i termoobieg.
8. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek i wałkujemy, podsypując placek nieznaczną ilością mąki.
9. Podczas wałkowania, nieużywaną część ciasta przechowujemy w lodówce.
9. Placek powinien mieć grubość około 0,2 cm – przy zbyt cienkim pierniczki będą kruche i twarde.
10. Z placka wycinamy foremkami ciastka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Pierniczki pieczemy porcjami. Czas pieczenia zależy od piekarnika, grubości ciasta oraz wielkości ciastek. U nas – małe ciasteczka 5 – 7 minut, większe 7 – 10 minut. Podczas pieczenia kontrolujemy ciastka, jak się lekko zarumienią – są gotowe.
12. Upieczone ciastka studzimy na czystej lnianej ściereczce.
13. Po ostygnięciu pierniczki przekładamy do kartonowego pudełka, którego spód wykładamy podsuszonymi jabłkami.
14. Pierniki dekorujemy dzień po upieczeniu, kiedy lekko zmiękną.
15. W przypadku wymyślnych kształtów warto narysować sobie mazakiem spożywczym kontury na pierniczkach, a następnie wypełniać je lukrem.
16. Po nałożeniu lukru pierniczki układamy na lnianej ściereczce na około godzinę do całkowitego stwardnienia lukru.
17. Ozdobione pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach, z kawałkami podsuszonych jabłek, uważając by lukier nie stykał się bezpośrednio z owocami.

przyjemnego łasuchowania

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii deser, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz