RSS
 

Śledzie we włoszczyźnie, czyli regionalne

23 gru

WP_20161224_18_15_21_Pro_LIŚledzie we włoszczyźnie to nasz rodzinny tradycyjny wigilijny przepis. Nie wyobrażam sobie wieczerzy wygilijnej bez tego specjału, a że zwykle przygotowuję go tylko raz w roku, to wszyscy zajadają się tymi śledziami ze smakiem.
Śledzie we włoszczyźnie należy przygotować co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną, by zdążyły się przegryźć. Śledzie sprawdzą się również doskonale jako piątkowe danie postne, podane ze świeżym pieczywem.

Wigilijne śledzie we włoszczyźnie

SKŁADNIKI:
4 płaty śledziowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziarnek pieprzu
5 liści laurowych
1 mała cebula
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1/4 dużego selera
15 cm pora
1 średnia cebula
1 litr wrzątku
sok z połowy cytryny
pół szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli

SPRZĘT:
miseczka,
moździerz,
deska do krojenia,
ostry nóż,
mały garnek,
sitko,
mała łyżka – szumówka,
jeden słoik litrowy z zakrętką.

WYKONANIE:
1. Ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i 3 liście laurowe rozgniatamy niezbyt drobno w moździeżu.
2. Małą cebulę kroimy w piórka
3. Śledzie moczymy przez 2 – 5 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem rozgniecionych ziół i cebuli.
4. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube półplasterki.
5. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy olejem i oliwą z oliwek – tak by warzywa były całkowicie przykryte tłuszczem i gotujemy na wolnym ogniu.
6. Do miękkich warzyw dodajemy pokrojonego w piórka pora i dusimy razem jeszcze około 5 minut.
7. Garnek zdejmujemy z ognia. Solimy jego zawartość i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
8. Średnią cebulę kroimy w piórka, umieszczamy na sitku i przelewamy około litrem wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia.
9. Płaty śledziowe wyjmujemy z zalewy i kroimy w około centymetrowe kawałki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i przyprawiamy gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem oraz dwoma pokruszonymi liściami laurowymi. Dodajemy sparzoną cebulę. Zalewę w której moczyły się śledzie wylewamy.
10. Ostudzone warzywa i śledzie z przyprawami układamy warstwami w słoiku poczynając od warzyw i kończąc na warzywach. Warzywa wyjmujemy z garnka łyżką szumówką, odsączając nadmiar oleju.
11. Do wypełnionego słoika wlewamy olej z gotowania warzyw, tak by wszystkie produkty były zakryte olejem.
12. Słoik ze śledziami i warzywami zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, by smaki się pomieszały.
13. Pozostały po duszeniu warzyw olej przelewamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Można go użyć do np. pieczenia kurczaka.

oby ością w gardle Wam nie stanęły

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, PRZEPISY, REGIONALNIE

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz