RSS
 

Placki z jabłkiem, czyli szybko

12 sty

WP_20161224_08_40_22_Pro_LI

Po obfitości świątecznego jedzenia proponujemy dziś coś niezbyt ciężkiego i na szybko. Placki z jabłkiem idealne na niedzielne śniadanko, lub szybką kolację. Z podanych składników otrzymamy dwa, trzy placki – w zależności od wielkości patelni.

Placki z jabłkiem

SKŁADNIKI:
2 jajka
6 łyżek mąki
2 łyżki oleju
2 łyżki białego cukru
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
2 nieduże jabłka
2 łyżki brązowego cukru
50g masła

SPRZĘT:
miska,
rózga do mieszania,
patelnia
płaska pokrywka wielkości patelni lub większa

WYKONANIE:
1. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli rózgą w misce.
2. Do jajek dodajemy olej, połowę mleka i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy biały cukier i mąkę. Mieszamy. W razie potrzeby należy dodać mleka. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowane ciasto odstawiamy.
4. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w szesnastki.
5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy połowę masła. Do roztopionego masła dodajemy łyżkę cukru trzcinowego. Całość chwilę podgrzewamy. Zmniejszamy ogień pod patelnią i układamy na niej jedno pokrojone jabłko – dookoła brzegów patelni – w kwiatuszek. Jabłka podsmażamy przez 10 – 15 minut.
6. Na podsmażone jabłka wylewamy połowę ciasta i smażymy na nie dużym ogniu, aż wierzch się zetnie.
7. Usmażony placek przewracamy na drugą stronę przy pomocy pokrywki – placek delikatnie zsuwamy na płaską pokrywkę, przykrywamy go patelnią (w przypadku kiedy jest tłuszcz na patelni usuwamy jego nadmiar by uniknąć poparzenia!!!) i całość odwracamy – nie usmażona strona placka powinna znajdować się przy dnie patelni.
8. Smażymy placek z drugiej strony około 5 – 10 minut.
9. Usmażony placek zsuwamy na talerz i podajemy z listkiem świeżej mięty.

jabłka – najlepszy owoc świata


PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii deser, PRZEPISY, śniadanie, SZYBKO

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz