RSS
 

Ryba po grecku, czyli wykwintne

13 sty

WP_20161224_18_14_29_Pro_LIDziś piątek, przydało by się zjeść coś postnego. Pozostając w klimacie niedawnych świąt Bożego Narodzenia polecamy na kolację rybę po grecku. Bez wątpienia dla nas danie numer jeden jeśli chodzi dania rybne. Zapraszamy do wspólnego zajadania się tym pysznym daniem.

Ryba po grecku

SKŁADNIKI:
1 kg mrożonego mintaja
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/2 małego selera
1 duża cebula
1 szklanka wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
5 ziarenek pieprzu czarnego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 jajko
1 szklanka mąki
5 łyżek oleju rzepakowego

SPRZĘT:
duża taca
obieraczka do warzyw
ostry nóż
tarka do warzyw o grubych oczkach
deska do krojenia
garnek
rózga
kilka listków kuchennego ręcznika papierowego
dwa głębokie talerze
płaski półmisek

WYKONANIE:
1. Zamrożoną rybę rozkładamy na dużej tacy i posypujemy solą. Czekamy do rozmrożenia.
2. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
4. Starte warzywa i pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnkach. Zalewamy wszystko szklanką wody i dusimy na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając.
5. Do jednego talerza płaskiego wbijamy, wcześniej umyte, jajko i roztrzepujemy je rózgą. Do drugiego wsypujemy szklankę mąki.
6. Rozgrzewamy patelnię z olejem.
7. Rozmrożoną rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obtaczamy ją w roztrzepanym jajku, a później w mące.
8. Obtoczone w jajku i mące kawałki ryby smażymy po 5 – 10 minut z każdej strony – w zależności o grubości ryby. Usmażoną rybę wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by usunąć nadmiar tłuszczu.
9. Do ugotowanych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze gotujemy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
10. Na płaskim półmisku układamy warstwę warzyw, następnie warstwę ryby i ponownie warstwę warzyw. Ważne – warzywa i ryba powinny być ciepłe.
11. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
12. Tak przygotowaną rybę po grecku można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło (przed podaniem podgrzewamy rybę przez 2 – 5 minut w kuchence mikrofalowej). Doskonale smakuje ze świeżym chlebem.

odpłyniecie podczas jedzenia

SEBA

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz