RSS
 

Pomarańcze w czekoladzie, czyli szybko

15 sty

WP_20170112_19_13_15_Pro-300x158Za oknem śnieg, zimno dlatego proponujemy dziś coś co przypomni o lecie, a jednocześnie trochę rozgrzeje i poprawi humor. Fondue czekoladowe to wspaniała propozycja na deser po niedzielnym obiedzie, czy pyszna przekąska podczas wizyty znajomych. A więc do dzieła.

Fondue czekoladowe

SKŁADNIKI:
Jedna tabliczka mlecznej czekolady
Pół tabliczki czekolady gorzkiej
100 ml mleka
2 kieliszki nalewki wiśniowej
5 pomarańczy

SPRZĘT:
ostry nóż,
metalowa miska,
garnek z gorącą wodą,
drewniana łyżka do mieszania,
półmisek
kociołek do fondue.

WYKONANIE:
1. Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na kawałki. Wrzucamy do metalowej miski. Dodajemy mleko.
2. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą i rozpuszczamy czekoladę z mlekiem co pewien czas mieszając.
3. Pomarańcze obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i układamy na półmisku.
4. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy wiśniówkę i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do rozgrzanego kociołka do fondue.
6. Cząstki owoców nabijamy na widelczyki i maczamy w gorącej czekoladzie. Delektujemy się smakiem pomarańczy z czekoladą.

WP_20170112_19_16_51_Pro

czekolada jest dobra na wszystko

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii deser, PRZEPISY, SZYBKO

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz