RSS
 

Kluski leniwe, czyli szybko

20 sty

WP_20170114_19_00_20_Pro-300x168Z racji tego, że u nas w kuchni bardzo mało rzeczy się marnuje i nie wyrzucamy jedzenia do śmieci – jeśli już to dokarmiamy podwórkowe zwierzątka. Z wczorajszego obiadku zostało trochę ugotowanych ziemniaków, po dodaniu sera i mąki powstały pyszne kluski leniwe. Podane z odrobiną śmietany, cynamonu i masła zadowolą każdego niejadka. Bierzmy się więc do gotowania.

Kluski leniwe

SKŁADNIKI:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,25 kg półtłustego sera białego w kostce
2 jajka
1 szklana mąki pszennej
25g twardego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki cynamonu.

SPRZĘT:
maszynka do mielenia, lub praska do ziemniaków,
duża miska,
nóż,
stolnica,
duży garnek z lekko osolonym wrzątkiem,
drewniana łyżka,
łyżka cedzakowa,
mała miseczka,
rózga,
tarka o dużych oczkach.

WYKONANIE:
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz ser biały mielimy razem w maszynce, lub rozgniatamy w prasce do ziemniaków. Zmielone produkty umieszczamy w dużej misce.
2. Do zmielonych ziemniaków i sera dodajemy 2 jajka i pół szklanki mąki. Całość zagniatamy ręką. W razie potrzeby dodajemy po trochu mąki, cały czas wygniatając. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i samo odchodzić od ręki. Ważne – nie należy dodawać zbyt dużo mąki, bo kluski będą twarde.
3. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą nożem dzielimy na cztery – pięć kawałków.
4. Każdy kawałek osobno umieszczamy na stolnicy i formujemy z niego wałek o grubości około 2 cm. Wałek kroimy nożem na kluski o długości około 5 cm.
5. Pokrojone kluski wrzucamy do gotującej wody, uważając by się nie poparzyć. Po wrzuceniu jednej partii klusek, delikatnie mieszamy je w garnku drewnianą łyżka – by nie przywarły do dna. Kluski gotujemy na małym ogniu około 5 minut od momentu wypłynięcia.
6. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i umieszczamy na talerzu. Do wody w garnku dodajemy koleją partię klusek i gotujemy jak poprzednio.
7. Do małej miseczki dodajemy śmietanę, cukier i cynamon. Wszystko mieszamy rózgą. Tak powstałym sosem polewamy ugotowane kluski leniwe, obsypujemy wiórkami masła startego na tarce o grubych oczkach i ze smakiem zjadamy.
8. W przypadku, kiedy nie zjemy wszystkich klusek doskonale smakują na drugi dzień obsmażone na patelni z niewielką ilością oleju. Ważne – obsmażamy tylko kluski nie polane sosem.

warto czasem ugotować więcej ziemniaków

SEBA

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii deser, kolacja, obiad, PRZEPISY, SZYBKO

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Jaglusia

    20 stycznia 2017 o 15:02

    Takie są najlepsze! Mogłabym je jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/