RSS
 

Pasta jajeczna, czyli szybko

23 sty

WP_20170115_08_43_35_Pro_LI

Każda wędlina, nawet ta przez siebie zrobiona w końcu się nudzi. Na dzisiejszą kolację proponujemy więc pastę jajeczną. Co prawda sklepy kuszą nasz różnym pastami do chleba jednak ta własnoręcznie wykonana ma bez porównania lepszy smak, a przede wszystkim nie zawiera tych wszystkich E… A że przygotowanie zajmuje nie dużo czasu, warto samemu się zabrać z przygotowanie pasty jajecznej.

Pasta jajeczna

SKŁADNIKI:
4 jaja – najlepiej od kur z wolnego wybiegu
1 łyżka soli
5 czarnych oliwek bez pestek
50g szynki parmeńskiej
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy stołowej
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

SPRZĘT:
garnek,
deska do krojenia,
nóż,
tarka o średnich oczkach,
miska,
łyżka do mieszania.

WYKONANIE:
1. Jajka myjemy, umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli o gotujemy 5 – 10 minut od momentu zagotowania wody. Ważne – sól dodajemy, by skorupki od jajek lepiej odchodziły po ugotowaniu.
2. Ugotowane jajka studzimy pod strumieniem zimnej wody. Obieramy ze skorupek.
3. Obrane jajka ścieramy do miski na tarce o średnich oczkach.
4. Szynkę parmeńską kroimy bardzo drobno i dodajemy do startych jaj w misce.
5. Oliwki kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki i dodajemy do miski.
6. Do miski dodajemy łyżkę musztardy i dwie łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
7. Próbujemy pastę i w razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
8. Pasta doskonale smakuje na świeżych bułeczkach posmarowanych masłem.

od jajka wszystko się zaczęło

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, PRZEPISY, SZYBKO

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz