RSS
 

Jajecznica, czyli wykwintnie

27 sty

WP_20170113_16_29_05_Pro_LITak, wiem jajecznica i wykwintne danie? A jednak czasem z zupełnie prostej potrawy można wyczarować coś wykwintnego i bardzo smacznego. Wczoraj z wielkim zadowoleniem odkryłem z naszej przepastnej lodówce słoiczek z obgotowanymi grzybkami. Jak on się od jesieni uchował? Nie mam pojęcia. W każdym razie skoro jest trzeba go wykorzystać. A że grzyby bardzo dobrze smakują z jajkami dziś na kolację proponuję jajecznicę wykwitną z grzybkami.

Jajecznica z boczkiem i grzybami

SKŁADNIKI:
250g obgotowanych grzybów
100g boczku lub innej wędliny
1 duża cebula
0,5 szklanki wody
4 jajka, najlepiej od kur z wolnego wybiegu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

SPRZĘT
nóż
deska do krojenia
patelnia
drewniana łyżka do mieszania
miska
rózga

WYKONANIE
1. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni co pewien czas mieszając, by mięso się nie przypaliło.
2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do przesmażonego boczku i smażymy około 15 minut co pewien czas mieszając.
3. Do podsmażonej cebuli wrzucamy na patelnię obgotowane grzyby, zalewamy wszystko 0,5 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż woda wyparuje. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką.
4. Jajka myjemy dokładnie (ważne jeśli lubicie jajecznicę luźniejszą warto sparzyć skorupki jak wrzątkiem by uniknąć salmonelli), następnie wybijamy do miski i roztrzepujemy rózgą.
5. Roztrzepane jajka wylewamy na patelnię i smażymy do żądanej konsystencji – około 5 – 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
6. Podajemy ze świeżą bułką.

jajka z grzybami – połączenie doskonałe

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz