RSS
 

Jabłecznik, czyli szybka szarlotka

30 sty

WP_20170110_19_39_46_Pro

Zawsze się zastanawiałem czym różni się jabłecznik od szarlotki. Moje obiekcje rozwiał Słownik Języka Polskiego PWN. Otóż jabłecznik to po prostu placek z jabłkami – np. na cieście biszkoptowym, natomiast szarlotka do jabłka zapieczone na cieście kruchym, bądź półkruchym.  Trzymając się definicji dziś piekę szarlotkę.

Szarlotka Seby

SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka prosku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
3 jajka
1kg jabłek kwaśnych np. szara reneta
1kg jabłek słodkich np. gala
1 łyżka masła
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cukru trzcinowego

SPRZĘT
duża miska,
stolnica,
wałek do ciasta,
tarka o dużych oczkach,
duża patelnia,
drewniana łyżka do mieszania,
nóż,
papier do pieczenia
duża blacha do pieczenia.

WYKONANIE:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, pokrojoną na kawałki margarynę, śmietanę i jajka. Całość szybko zagniatamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby można dodać trochę mąki.
2. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 15 – 30 minut do lodówki. Miskę myjemy.
3. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach do umytej miski. Starte jabłka lekko ugniatamy by usunąć nadmiar soku. Wyciśnięty sok zlewamy do szklanki i w między czasie popijamy sobie :-).
4. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego odciśnięte jabłka. Przyprawiamy cynamonem, imbirem, i cukrem trzcinowym. Dokładnie mieszamy i przesmażamy na patelni przez 10 – 15 minut, co pewien czas mieszając by się nie przypaliły.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
6. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy nożem na dwie części – jedna powinna byc trochę większa od drugiej.
7. Większą część układamy na stolnicy podsypanej mąką i rozwałkowujemy na kwadrat – nieznacznie większy od rozmiaru blachy. Rozwałkowanym plackiem wykładamy dno i bloki blachy.
8. Na ciasto wykładamy przesmażone jabłka.
9. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i przykrywamy nim jabłka. Dla lepszego efektu, zamiast przykrywac jabłka plackiem ciasta, można placek pokroić w paseczki i ułożyć ładną kratkę:
20151114_154824
10. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 1 godziny.
11. Doskonale smakuje z listkiem świeżej mięty i bita śmietaną.

nie spróbować to grzech

SEBA

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii deser, SZYBKO

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz