RSS
 

Ziemniaki odsmażane, czyli szybko

01 lut

WP_20170116_16_17_50_Pro_LIZnów zostało nam po obiedzie trochę ziemniaków. A że nie mamy wszystko żernego psa, a wyrzucić po prostu się nie godzi. Trzeba wiec zjeść samemu. Ugotowane, zimne ziemniaki nie należą do moich ulubionych potraw, jednak po podgrzaniu i lekkim podrasowaniu doskonale nadadzą się jako samodzielne danie na obfitszą kolację lub dodatek do następnego obiadu.

Ziemniaki odsmażane

SKŁADNIKI:
0,5 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków w całości
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki majeranku
świeżo mielony pieprz od smaku

SPRZĘT:
deska do krojenia,
nóż,
duża patelnia.

WYKONANIE:
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w talarki około pół centymetrowej grubości.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone ziemniaki. Doprawiamy majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.
3. Smażymy ziemniaki na niezbyt dużym ogniu, co pewien czas potrząsając patelnią by zbytnio się nie przypiekły. Ważne – nie mieszamy ziemniaków łyżką – bo pokruszą się.
4. Ziemniaki smażymy do momentu aż ładnie się zrumienią z każdej strony.

resztki mogą być tak samo dobre jak danie główne

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, obiad, PRZEPISY, SZYBKO

 

Tags: ,

Dodaj komentarz