RSS
 

Pomidorowa, czyli szybko

06 lut

WP_20170117_16_54_23_Pro_LIZe zdziwieniem ostatnio stwierdziłem, że na naszym blogu nie pojawiła się jak dotąd żadna zupa. Koniecznie trzeba naprawić ten błąd i oto dziś przedstawiam Państwu królową polskich zup. Niegdyś serwowana w poniedziałki – robiona z niedzielnego rosołu. Uwielbiana przez wszystkie dzieci. Podawana zwykle z wymyślnym makaronem typu kolanka czy świderki. Dziś przedstawiam przepis na szybką pomidorową, serwowaną trochę nietypowo bo z ryżem.

Pomidorowa z ryżem

SKŁADNIKI:
1 porcja rosołowa
1 korzeń marchewki
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 kostka rosołowa – wołowa
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
3 liski laurowe
0,5 szklanki ryżu
mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
świeżo mielony pieprz i sól do smaku

SPRZĘT:
średniej wielkości garnek z pokrywką,
łyżka szumówka,
obieraczka do warzyw,
nóż,
łyżka cedzakowa,
moździerz,
mała miseczka.

WYKONANIE:
1. Porcję rosołową myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą – około 5 centymetrów ponad poziom mięsa. Garnek z mięsem stawiamy na dużym ogniu pod przykryciem.
2. Ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe lekko rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do garnka.
3. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy ze skórki i przekrawamy na pół.
4. Tuż przed zagotowaniem wody w garnku, zbieramy z jej powierzchni białe szumowiny – łyżką szumówką.
5. Po zabraniu szumowin zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego wywaru wrzucamy kostkę wołową oraz obrane warzywa. Wywar gotujemy aż mięso będzie miękkie.
6. Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową. Ważne – mięso możemy obrać od kości i zjeść z zupą lub obrane zmielić i wykorzystać do farszu np. do pierogów.
7. Do wywaru dodajemy pół szklanki ryżu i gotujemy go w wywarze.
8. Kiedy ryż będzie ugotowany al dente do wywaru dodajemy przecier pomidorowy i całość doprowadzamy do wrzenia.
9. Dwie łyżki śmietany umieszczamy w małej miseczce. Dodajemy do niej kilka łyżek zupy i dokładnie rozprowadzamy zupę w śmietanie. Zawartość miseczki dodajemy do garnka z zupą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
10. Dodajemy suszona pietruszkę i bazylię i gotujemy około 5 minut.

pomidorowa witalności każdemu doda

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii obiad, PRZEPISY, SZYBKO

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz