RSS
 

Kurcze pieczone, czyli szybko

10 lut

WP_20170115_19_04_43_ProGoście dzwonią domofonem, a lodówka świeci pustkami… Nie aż tak źle nie jest. Mamy w lodówce kilka udek z kurczaka, miały być na jutrzejszy obiad, ale doskonale nadadzą się na ciepłą kolację ze znajomymi. A że przygotowuje się je dość szybko. Są wyborne i soczyste. A nasi goście nigdy nie wychodzą od nas głodni zabieram się do dzieła.

Kurczak pieczony na szybko

SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka
4 pałki z kurczaka
4 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
0,5 szklanki białego wytrawnego wina

SPRZĘT:
kuchenny ręcznik papierowy,
duża miska,
folia spożywcza,
deska do krojenia,
nóż,
rękaw do pieczenia,
naczynie żaroodporne,
piekarnik.

WYKONANIE:
1. Elementy kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do dużej miski.
2. kawałki kurczaka posypujemy ziołami prowansalskimi, papryką, przyprawą do kurczaka i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wcieramy przyprawy w mięso rękami. Miskę z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut
3. Czosnek kroimy w plasterki, cebule w piórka.
4. Wyjmujemy kurczaka z lodówki. Kawałki mięsa przekładamy do rękawa do pieczenia, umieszczonego w naczyniu żaroodpornym. Miskę w której marynował się kurczak spłukujemy winem i wlewamy je do rękawa.
5. Do rękawa wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Rękaw zawiązujemy. Ważne – nie należy usuwać powietrza z rękawa, ponieważ podczas pieczenia pęknie.
6. Wstawiamy do piekarnika naczynie żaroodporne z kurczakiem w rękawie. Ustawiamy temperaturę 150 stopni z termoobiegiem. Kurczaka pieczemy około godzinę. Ważne – podczas pieczenia rękaw nadmuchuje się – jest to zjawisko normalne, wynikające z praw fizyki. Naczynie z kurczakiem należy ustawić dość nisko w piekarniku, by rozdymająca się folia nie dotknęła górnych grzałek.
7. Upieczonego kurczaka serwujemy z ziemniakami z wody i marynowanymi grzybkami.

kurczak zawsze pasuje

SEBA

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii obiad, PRZEPISY, SZYBKO

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz