RSS
 

Przepiórka faszerowana, czyli wykwintnie

08 mar

WP_20170214_19_53_22_Pro_LI

Ostatnio rozsmakowaliśmy się bardzo w mięsie przepiórki. Delikatne i soczyste, doskonała alternatywa dla kurczaka, jeśli chcemy zaserwować naszym gościom coś wyszukanego. Dziś przedstawiamy Wam przepis na przepiórkę faszerowaną mięsem. Doskonałe danie by zaskoczyć swą kobietę w dniu jej święta.

Faszerowana przepiórka chłopaków

SKŁADNIKI:
2 przepiórki
2 plastry szynki parmeńskiej
1/2 kg mięsa mielonego – u nas była to mielona łopatka
bułka tarta
1 jajko
1 marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
1 jabłko (najlepiej szara reneta)
10 owoców suszonej żurawiny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
4 kulki jałowca
1/4 szklanki wina białego
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia

SPRZĘT:
Pęseta kuchenna,
Kuchenny ręcznik papierowy,
Ostry nóż do siekania owoców i warzyw,
Deska do krojenia,
Wykałaczki,
Patelnia,
Naczynie żaroodporne z pokrywą,
Piekarnik

PRZYGOTOWANIE:
1. Usuwamy resztki piór z przepiórki pęsetą. Przepiórki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. W moździerzu rozgnieść jałowiec, następnie doda resztę ziół i dokładnie wymieszać. Natrzeć przepiórki uzyskaną mieszanką przypraw. Mięso marnujemy około godzinę w ziołach w lodówce.
3. W między czasie do mięsa mielonego dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę, jajko i trochę bułki tartej, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką.
4. Warzywa korzeniowe kroimy w talarki, pomidory w ósemki. Pokrojone warzywa podsmażamy około 5 minut na patelni z oliwą z oliwek.
5. Po około godzinie wyjmujemy przepiórkę z lodówki i nadziewamy ją mięsem mielonym. Wykałaczkami zabezpieczamy otwór, którym była nadziewana przepiórka.
6. Nadzianą przepiórkę owijamy plastrem szynki parmeńskiej. Brzegi szynki zabezpieczamy wykałaczkami.
7. Na dno naczynia żaroodpornego układamy przesmażone warzywa. Na warzywach układamy nadziane przepiórki owinięte szynką parmeńską. Całość lekko skrapiamy oliwą z oliwek i polewamy białym winem.
8. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 45 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę z naczynia żaroodpornego – by uzyskac chrupiącą skórkę.
11. Przepiórkę serwujemy z ziemniakami pieczonymi oraz miksem sałat.

przepiórka, luksus dla każdego

SEBA

Z okazji Dnia Kobiet życzymy wszystkim paniom

dużo zdrowia, radości oraz samych uśmiechów co dnia.

PRZEMO I SEBA

 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii kolacja, obiad, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obżarciuch

    8 marca 2017 o 17:42

    ale to musi być pycha
    zapraszam na kurczaka po zbójnicku
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2017/02/kurczak-po-zbojnicku.html

    pozdrawiam!

     
  2. ~czystamicha.blog.pl

    8 marca 2017 o 17:54

    Wygląda apetycznie!Zapraszam do siebie ;-)

     
  3. ~przepismamy

    8 marca 2017 o 18:09

    Super.
    Oto kilka moich pomysłów:
    http://www.przepismamy.pl
    http://www.ciastamamy.pl

     
  4. ~Ania

    8 marca 2017 o 21:28

    Pyszne, a ja polecam zdrowe domowe wyroby http://blog.winoiser.com

     
  5. ~Bartosz

    9 marca 2017 o 08:20

    Świetny obiad i oryginalny. Pozdrawiam i zapraszam na domowe obiady
    http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html