RSS
 

Niecodzienne kotlety mielone, czyli regionalnie

20 kwi

WP_20170215_16_08_47_Pro_LI

Kotlety mielone to danie serwowane praktycznie w każdym polskim domu. A ile domów, tyle przepisów na to danie. My dziś proponujemy niecodzienne kotlety mielone w których tradycyjne dodawaną cebulę zastąpiliśmy żurawiną i jabłkiem. Mają wspaniały, oryginalny smak który powinien zachwycić każde podniebienie.

Niecodzienne kotlety mielone chłopaków

SKŁADNIKI:
1/2 kg łopatki bez kości
1/4 kg antrykotu wołowego
1 wysuszona kajzerka
1 szklanka mleka
bułka tarta
2 jajka
1 jabłko (najlepiej szara reneta)
10 owoców suszonej żurawiny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia

SPRZĘT:
Mała miska do moczenia bułki,
Maszynka do mielenia mięsa,
Średniej wielkości miska,
Kuchenny ręcznik papierowy,
Ostry nóż do obierania jabłka,
Deska do krojenia,
Patelnia

PRZYGOTOWANIE:
1. Do małej miseczki wkładamy ususzoną kajzerkę. Zalewamy ją około szklanką mleka i czekamy aż zmięknie.
2. Łopatkę i antrykot przepuszczamy przez maszynka do mielenia. Stosujemy sitko o średniej wielkości oczek.
3. Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę, pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę, 2 jaja, zioła oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką.
4. Gdy masa mięsna będzie za rzadka dodajemy bułkę tartą. Uwaga – nie należy przesadzać z ilością bułki tartej -
zbyt dużo sprawi, że kotlety będą twarde.
5. Z wyrobionego mięsa formujemy ręką kotlety. Uwaga – by mięso łatwiej się formowało moczymy dłonie w zimnej wodzie.
6. Uformowane kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
7. Po usmażeniu kotleciki przekładamy na kilka chwil na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Kotlety mielone serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

niecodzienne mielone – raz!

SEBA

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii obiad, PRZEPISY, REGIONALNIE

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Robert

    20 kwietnia 2017 o 13:45

    Hmm, mielone na słodko ? No ciekawe :)

     
    • PRZEMO I SEBA

      20 kwietnia 2017 o 14:07

      Bardziej na kwaśno :-)