RSS
 

Młoda kapusta, czyli regionalnie

11 maj

WP_20170510_17_55_04_Rich_LI
Młoda kapusta od zawsze kojarzy mi się z majem. Właśnie teraz można już dostać już w miarę wyrośnięte główki młodej kapusty, które są jednocześnie słodkie i chrupiące. Z młodą kapustą jest podobnie jak z innymi regionalnymi potrawami – co dom to nieznacznie, a czasem bardzo znacznie inny smak. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy smak przypadnie Wam do gustu.

Młoda kapusta chłopaków

SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty – gdy są małe to dwie
0,5 szklanki wody
0,25 kg boczku
2 dymki ze szczypiorem
1 spory pęczek koperku
2 łyżki keczupu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

SPRZĘT:
deska do krojenia,
ostry nóż,
szatkownica do kapusty – opcjonalnie,
średniej wielkości garnek z pokrywką,
patelnia,
drewniana łyżka.

WYKONANIE:
1. Usuwamy zewnętrzne – luźne liście z kapusty. Twardą, zbitą główkę myjemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
2. Umytą kapustę kroimy najpierw na ćwiartki, a następnie drobno siekamy ostrym nożem lub na szatkownicy. Uwaga – młoda kapusta ma raczej miękkiego głąba, więc nie trzeba go wykrawać.
3. Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż trochę zmięknie.
4. Boczek kroimy w niezbyt małą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy z każdej strony. Uwaga – w przypadku bardzo tłustego boczku cześć wytopionego tłuszczu można odlać z patelni.
5. W między czasie siekamy niezbyt drobno dymkę i szczypior.
6. Gdy boczek się zrumieni wrzucamy do niego pokrojoną dymkę ze szczypiorem i WYŁĄCZAMY gaz pod patelnią. Uwaga – patelni nie zdejmujemy z palnika.
7. Dymkę ze szczypiorem „smażymy” nie krócej niż 5 minut. Po tym czasie, zawartość patelni dodajemy do garnka z kapustą. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu bez przykrycia. Uwaga – dodanie soli spowoduje „wyciągnięcie” wody z kapusty. Cześć tej wody należy odparować.
8. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany drobno koperek i gotujemy jeszcze około 5 minut.
9. Kapustę przyprawiamy dwoma łyżkami keczupu i w razie potrzeby solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
10. Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie.

WP_20170510_17_54_48_Rich

Młoda kapusta – idealna para ze schabowym

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, obiad, PRZEPISY, REGIONALNIE

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz