RSS
 

Syrop z sosny, czyli zdrowie z natury cz.1

12 maj

WP_20170511_17_24_34_Pro

Środek maja to idealny czas na przygotowanie syropu z młodych pędów sosny. Syrop z sosny to naturalny specyfik, który doskonale się sprawdza przy leczeniu przeziębienia. Pachnący syrop działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zalecany jest przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i zapaleniu gardła. Zawarty w syropie olejek sosnowy udrożnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C, węglowodany i sole mineralne wspomagają układ odpornościowy całego organizmu.

Syrop z młodych pędów sosny

SKŁADNIKI:
1 kg młodych pędów sosny – najlepsze są takie długości około 10 – 15 cmWP_20170511_17_24_48_Pro
1 kg białego cukru – opcjonalnie można użyć cukier brązowy bądź miód

SPRZĘT:
materiałowa torba do zbierania pędów,
rękawiczki jednorazowe,
waga kuchenna,
Deska do krojenia i ostry nóż,
duży słój z zakrętką,
drewniany ubijak.

WYKONANIE:
UWAGA! – wszystkie czynności z pędami sosny dobrze jest wykonywać w jednorazowych rękawicach – przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Sosnowy bród dość trudno usunąć z pod paznokci.
1. Znajdujemy miejsce z dużą ilością drzewek sosnowych. Miejsce to powinno znajdować się z dala od dróg i innego rodzaju źródeł zanieczyszczeń.
2. Zbieramy młode pędy sosny.
WP_20170511_18_26_04_Pro_LI
Kilka młodych szyszek czy kwiatostanów męskich nie zawadzi. Zbieramy je po południu nie w pełnym słońcu, do materiałowej torby. UWAGA!!! – Pęd sosny to jednoroczny przyrost tego drzewa, dlatego też nie należy obrywać wszystkich pędów z jednego drzewa!!!
3. Zebranych pędów nie myjemy, nie obieramy z brązowych łupinek (chyba że ktoś ma wielką ochotę). Ostrym nożem kroimy je na kawałki około 2 cm. Jeśli mamy młode szyszki – je również kroimy.WP_20170511_18_27_48_Pro_LI
4. Pokrojone pędy ważymy.
5. Młode pędy sosny wrzucamy do słoika
WP_20170511_18_37_49_Pro_LI
6. Przesypujemy je warstwowo cukrem. Uwaga! – używamy tyle cukru ile użyliśmy pędówWP_20170511_18_38_23_Pro
7. Pędy z cukrem ubijamy dokładnie w słoiku ręką lub drewnianym ubijakiemWP_20170511_18_59_35_Pro_LI
8. Dokładnie wypełniamy cały słoik – ostatnią warstwą powinien być cukier.  Lekko zakręcamy słoik zakrętką i pozostawiamy na około tydzień w ciepłym i słonecznym miejscu by pędy puściły sok.WP_20170511_19_47_19_Pro_LI

czerpmy zdrowie z natury

PRZEMO

Kliknij po dalszą część przepisu

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii na zdrowie, PRZEPISY, WOKÓŁ JEDZENIA

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Saudyjskie Wielbłądy Gotują

    12 maja 2017 o 15:43

    Robiliśmy ten syrop, jest świetny, a nalewka na pędach sosny jeszcze lepsza :)

     
  2. ~henia

    15 maja 2017 o 10:49

    Super.
    Oto kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl

     
  3. ~kasia

    15 maja 2017 o 10:49

    Mnie mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, zaczynam też od zdrowego śniadania. Zdrowie jest tylko jedno, warto o niego zadbać!

     
  4. ~DAriusz

    16 maja 2017 o 14:40

    To może ja polecę jaja orła bielika smażone z siekaną sasanką zwyczajną. Świetnie na nerki robi mięso młodych głuszców wędzone dymem z brekinii. Na zdrowie!

     
    • PRZEMO I SEBA

      17 maja 2017 o 06:21

      Świetnie, że polecasz takie przysmaki. Prosimy tylko o dokładne przepisy.

       
  5. ~Grzegorz z Giżycka

    18 maja 2017 o 20:32

    Proszę nie zrywajcie pędów z czubka drzewa, bo dalej nie urośnie …

     
    • PRZEMO I SEBA

      19 maja 2017 o 18:58

      Oczywiście najlepjej jest zrywać pedy zgałęzi bocznych.

       
  6. ~kasia

    23 maja 2017 o 08:23

    Herbatka? jak najbardziej ale tylko zielona lub czerwona.