RSS
 

Syrop z sosny, czyli zdrowie z natury cz.2

19 maj

WP_20170511_17_24_52_ProOkoło tydzień temu zasypaliśmy pędy świeżej sosny cukrem – tu znajdziemy dokładny opis. Gdy pędy sosny zasypane cukrem puszczą dostateczną ilość soku – prawie cały cukier powinien ulec rozpuszczeniu zajmiemy się zlewaniem syropu.

Syrop z pędów młodej sosny

SKŁADNIKI:
Młode pędy sosnowe zasypane cukrem - przygotowane około tydzień wcześniej

SPRZĘT:
durszlak lub duże sitko,
garnek lub miska pasujące do durszlaka,
płaski talerz,
lejek,
łyżka wazowa,
małe słoiczki,
etykiety do oznaczenia słoików.

WYKONANIE:
1. Durszlak lub duże sito umieszczamy w garnku (misce). Na durszlak (sito) wylewamy i wysypujemy zawartość słoja z pędami sosny. Uwaga! – nie myjemy, nie przepłukujemy słoja – wykorzystamy go do przygotowania nalewki!!!

WP_20170519_16_08_24_Pro_LI
2. Czekamy około 15 – 30 minut by większość syropu spłynęła do naczynia pod cedzakiem.

WP_20170519_16_08_37_Pro_LI
3. Po tym czasie durszlak pędami sosny zdejmujemy z garnka (miski) i umieszczamy go na płaskim talerzu. Uwaga! – nie wyrzucamy pędów sosny – wykorzystamy je do przygotowania nalewki.
4. Sosnowy syrop z garnka (miski) rozlewamy przy pomocy lejka i łyżki wazowej do małych słoiczków. Słoiczki dokładnie zakręcamy. Każdy słoik oznaczamy etykietą z nazwą oraz datą (rokiem) wykonania syropu.
5. Tak przygotowane słoiczki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu – lodówka, chłodna spiżarnia. Maksymalny czas przechowywania to rok.

WP_20170519_16_22_29_Pro_LI

DAWKOWANIE:
Profilaktycznie:
dzieci i dorośli – jedna łyżeczka rano.
W czasie choroby:
dorośli – jedna łyżeczka 3 – 4 razy dziennie;
dzieci – jedna łyżeczka 3 razy dziennie.

zdrowie z natury każdego dnia

PRZEMO

Kliknij po przepis na nalewkę sosnową

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii na zdrowie, PRZEPISY, WOKÓŁ JEDZENIA

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz