RSS
 

Nalewka na młodych pędach sosny cz.2

31 maj

Po dwóch tygodniach maceracji nalewki sosnowej, dziś zabieramy się za jej dalszą obróbkę. A więc do dzieła.

SKŁADNIKI:
nastaw sosnowy, przygotowany według naszego przepisu

WP_20170519_16_56_36_Pro

SPRZĘT:
durszlak,
miska lub garnek,
lejek,
bibuła filtracyjna – w ostateczności może być biały ręcznik kuchenny,
butelki.

WYKONANIE:
1. Durszlak umieszczamy na misce/garnku. Wylewamy na durszlak zawartość słoja. Lekko odciskamy pędy.

2. Odciśnięte pędy wyrzucamy do kosza na śmieci.
3. Na wlot butelki zakładamy lejek z bibułą filtracyjną. Nalewkę filtrujemy do butelki. Uwaga – filtracja może potrwać trochę czasu. Gdy mamy dużo nalewki może być konieczna wymiana bibuły.


4. Przefiltrowaną nalewkę smakujemy i w razie potrzeby dodajemy alkoholu lub syropu cukrowego.
5. Butelkę z nalewką szczelnie zamykamy, oznaczamy etykietą z nazwą i rokiem. Pozostawiamy na dwa miesiące by dojrzała w chłodnym i ciemnym miejscu.

zdrowie w najczystszej postaci

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii COŚ MOCNIEJSZEGO

 

Tags:

Dodaj komentarz