RSS
 

Torcik truskawkowy, czyli wykwintnie

01 cze

WP_20170420_14_57_26_Pro_LIZa oknem prawdziwa wiosenna pogoda, a na straganach pojawiają się już polskie truskawki  proponujemy wiec deser na bazie truskawek. Torcik truskawkowy doskonale się nada jako słodki upominek dla dzieci w dniu ich święta. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak smak i wygląd są niezrównane. Wszystkie małe łasuchy będą zachwycone. A wiec do dzieła.

Torcik śmietanowo – truskawkowy chłopaków

SKŁADNIKI:

1 galaretka agrestowa
biszkopt przygotowany wg. naszego przepisu
1 cytryna
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 galaretki truskawkowe
0,5 l śmietanki 30%
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
0,5 kg truskawek

SPRZĘT:
dwie miski do przygotowania galaretek,
miska do ubijania śmietany,
mikser,
duży nóż,
nożyk do owoców i deska do krojenia.

WYKONANIE:
1. Galaretkę agrestową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki by dobrze stężała.
2. Pieczemy biszkopt wg. przepisu i pozostawiamy do wystygnięcia.
3. Zieloną, stężoną galaretkę wyjmujemy z pojemnika i kroimy w kostkę.
4. W 1/4 szklance wrzątku rozpuszczamy dokładnie żelatynę.
5. W wysokim naczyniu ubijamy zimną śmietanę na najwyższych obrotach na sztywno.WP_20170319_20_27_26_Pro_LI
6. Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany i energicznie mieszamy.
7. Śmietanę z żelatyną dodajemy do miski z ubitą śmietaną i mieszamy około 2 minuty na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę. Tak przygotowaną śmietanę wstawiamy na około 0,5 godziny do lodówki do zastygnięcia.
8. Przygotowujemy czerwone galaretki wg. przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia.
9. Truskawki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, szypułkujemy. Truskawki kroimy na plasterki.
10. Cytrynę dokładnie szorujemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Lekko masujemy i wyciskamy z niej sok. W soku z cytryny rozpuszczamy cukier trzcinowy – robimy poncz.
11. Biszkopt przekrawamy na pół. Każdą z części biszkopta nasączamy dokładnie ponczem z cytryny i cukru trzcinowego. Uwaga! – do nasączenia można również użyć słodkiej nalewki.
12. Na dolna warstwę biszkopta nakładamy bitą śmietanę z zieloną galaretką. Masę przykrywamy górną częścią placka. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w tortownicy.
13. Na wierzchu ciasta układamy ciasno pokrojone w plasterki truskawki.
14. Truskawki zalewamy tężejącą czerwoną galaretką. Torcik wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia wszystkich składników.

WP_20170420_15_01_25_Pro_LIpoczuj truskawkową wiosnę

SEBA

Z okazji Dnia Dziecka wszystkim małym kucharzom składamy najserdeczniejsze życzenia nieskrępowanej radości z życia oraz ciekawości poznawania świata. A Tym trochę starszym dzieciom życzymy by jakaś cząstka dzieciństwa tkwiła w nich zawsze dając radość każdego dnia.

SEBA I PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii deser, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz