RSS
 

Nalewka akacjowa cz.1

06 cze

 

acacia-878716__340

Nalewka akacjowa – zapomniana przez większość młodych ludzi, a szkoda ponieważ jej smak i kwiatowy aromat nie mają równych sobie. Przełom maja i czerwca to idealny czas na przygotowanie nalewki akacjowej. Kwiaty pięknie zakwitły, i pachną prześlicznie a więc do dzieła – zachowajmy aromat akacji na dłużej.

Nalewka akacjowa

SKŁADNIKI:
kwiaty akacji (rubinia akacjowa, rubinia biała, grochodrzew akacjowy)
0,5 kg cukru
1 litr wody
1 pomarańcza

SPRZĘT:
koszyczki do zbierania akcji,
słoik – około 3 litrowy,
nóż i deska do krojenia,
garnek,
łyżka do mieszania,
lejek.

WYKONANIE:
1. Znajdujemy drzewo akacjowe z dala od dróg i innego rodzaju zanieczyszczeń. Najlepiej młode ponieważ łatwiej będzie zrywac kwiatostany.
2. Zrywamy kwiatostany. U mnie na jeden słoik mniej więcej jeden koszyczek od truskawek. Uwaga! – kwiatostany powinny leżeć luźno, w przewiewnym opakowaniu by się nie zaparzyły.

3. Po powrocie do domu obrywamy kwiatostany. Dla bardziej leniwych z szypułkami – nalewka będzie miała lekką gorycz, dla bardziej pracowitych same płatki. Ogólnie kwiatów (płatków) powinno być 2 litry.

 

4. Skórkę pomarańczy dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, Następnie sparzamy ją wrzątkiem. Kroimy owoc na półplasterki.
5. Do słoika wrzucamy na przemian kwiaty akacji i kawałki pomarańczy

6. Z wody i cukru gotujemy syrop. Studzimy. Lekko ciepłym zalewamy kwiaty z pomarańczą w słoiku. Słoik zakręcamy i pozostawiamy na około tydzień w ciepłym słonecznym miejscu. Co pewien czas potrząsamy słoikiem. Uwaga! – kwiaty będą gromadziły się na wierzchu zalewu, dlatego ważne jest mieszanie zawartości słoika co pewien czas.WP_20170605_21_30_25_Pro_LI

zapach wiosny utrwalony w cukrze

PRZEMO

Kliknij po dalszą część przepisu

 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii COŚ MOCNIEJSZEGO, WOKÓŁ JEDZENIA

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~kasia

    7 czerwca 2017 o 08:09

    Herbatka? jak najbardziej ale tylko zielona lub czerwona. A dobra herbatka również świetnie pomaga w odchudzaniu. Ale sama herbata nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetną herbatę, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej.

     
  2. ~Obżarciuch

    7 czerwca 2017 o 10:25

    jeszcze takiej nie robiłam, dzięki za przepis
    polecam syrop z kwiatów czarnego bzu, teraz najlepszy czasy, by go zrobić
    http://www.obzarciuch.pl/2015/06/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu.html

    pozdrawiam!

     
  3. ~kasia

    8 czerwca 2017 o 08:47

    Herbatka? jak najbardziej ale tylko zielona lub czerwona. A dobra herbatka również świetnie pomaga w odchudzaniu. Ale sama herbata nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetną herbatę, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej.

     
  4. ~Zdrowie pod Wierzbami

    11 czerwca 2017 o 10:21

    A u nas aktualnie w toku produkcja nalewki z płatków dzikiej róży. Ten aromat zniewala :)
    Zapraszamy do nas na degustację :) http://zdrowiepodwierzbami.pl/oferta/