RSS
 

Nalewka akacjowa cz.2

09 cze

WP_20170609_20_22_03_Pro_LIMinął tydzień, cukier wyciągnął aromat z akacjowych kwiatów pora więc powrócić do nalewki akacjowej. Zatem do dzieła.

Nalewka akacjowa

SKŁADNIKI:
macerat z akacji – przygotowany tydzień wcześniej

WP_20170605_21_30_25_Pro_LI
1 litr spirytusu

SPRZĘT:
sitko o drobnych oczkach,
miska lub garnek pasujący do sitka,
lejek,
bibuła filtracyjna lub biały ręcznik kuchenny,
butelka z ciemnego szkła.

WYKONANIE:
1. Wyciąg akacjowo-cukrowy wylewamy na sitko umieszczone na garnku i dokładnie odsączamy. Ręką wyciskami resztki soku z płatków akacjowych.
2. Na szyjkę ciemnej butelki zakładamy lejek z filtrem i filtrujemy uzyskany syrop. Uwaga dla abstynentów! – przefiltrowany syrop zagotowujemy w garnku, następnie rozlewamy na czystych słoików i mocno zakręcamy. Słoiki odwracamy do góry dnem i wekujemy. Tak przygotowany syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Smakuje równie dobrze, jak wersja z alkoholem.
3. Do butelki z syropem wlewamy spirytus. Uwaga! – Ilością spirytusy każdy na swój gust może regulować moc nalewki.
4. Butelkę szczelnie zakręcamy. Zawartość mieszamy i odstawami na minimum pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu celem dojrzenia. Uwaga! – Nalewka w czasie dojrzewania nabiera piéknej ciemnej barwy, co jest zjawiskiem cakowicie naturalnym.
5. Nalewka akacjowa to doskonały aperitif. Na zdrowie.

delektujmy się smakiem wiosny

PRZEMO

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii COŚ MOCNIEJSZEGO

 

Tags: ,

Dodaj komentarz