RSS
 

Szaszłyk, czyli wykwintnie

30 cze

WP_20170314_20_14_18_Pro_LI
Szaszłyk wykwintnie? Zwykle wykwintne dania kojarzą się nam z niezwykle długim czasem przygotowywania lub z egzotycznymi składnikami… To prawda, zwykle tak jest. Jednak sztuka polega na tym by z prostego dania przygotować wykwintne, które zachwyci podniebienia wszystkich. Dziś przedstawiam przepis na wykwintny szaszłyk.

Soczysty szaszłyk

SKŁADNIK:
0,5 kg karkówki
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki papryki czerwonej mielonej
szczypta mielonej chili
1 papryka czerwona
2 duże cebule
2 duże ogórki konserwowe

SPRZĘT:
ręcznik papierowy,
deska do krojenia,
ostry nóż
miska do marynowania mięsa,
folia spożywcza,
szpadki do szaszłyków drewniane lub metalowe
grill opcjonalnie piekarnik

WYKONANIE:
1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w około pięciocentymetrową kostkę. Pokrojone mięso umieszczamy w misce.
2. Do mięsa dodajemy przyprawy: sól morską, pieprz ziołowy, paprykę czerwoną i chilli. Dodajemy olej. Mięso z przyprawami i olejem mieszamy dokładnie ręką. Uwaga – do mieszania dobrze jest użyć rękawicy jednorazowej.
3. Miskę z tak przygotowanym mięsem zabezpieczamy od góry folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
4. Po minimum godzinie. Drewniane szpadki do szaszłyków umieszczamy w zimnej wodzie – podczas pieczenia na grillu nie będą się paliły.
5. Paprykę czerwoną myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół. Wykrawamy gniazda nasienne a następnie miąższ kroimy w kostkę około 5 na 5 centymetrów.
6. Cebulę kroimy na ósemki, ogórki konserwowe na około pięciocentymetrowe kawałki.
7. Mięso wyjmujemy z lodówki. Przygotowane składniki nabijamy na szpadki. Rozpoczynamy od cebuli, następnie mięso, papryka, mięso, ogórek, mięso, cebula i tak do zapełnienia patyczka. Składniki szaszłyka umieszczamy dość ciasno obok siebie.
8. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu, umieszczając je na specjalnej aluminiowej tacce grillowej. Czas pieczenia około 15 – 30 minut.
9. W przypadku kiedy nie posiadamy grilla szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, przez około 30 minut bez termoobiegu.
10. Tak przygotowane szaszłyki wyśmienicie smakują z surówką z sałaty, pomidorów i śmietany.

czy to z grilla, czy z piecyka szaszłyk zawsze dobry jest 

SEBA

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, obiad, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz