RSS
 

Ogórki małosolne, czyli regionalnie

07 lip

Ogórki małosolne, czyli ogórki na pół ukiszone. Wspaniałe jako dodatek do obiadu, czy kanapek. Same również mogą stanowić zdrową przekąskę w czasie dnia. Przygotowanie ogórków małosolnych jest niezwykle proste, a diabeł tradycyjnie tkwi w szczegółach, czyli w tym przypadku przyprawach użytych do kiszenia. Dziś podaję przepis który powstał w wyniku wielu prób. Są nie za słone, z wyczuwalną nutą czosnku i lekko pikantne . Zapraszam do wspólnego kiszenia.

Ogórki małosolne chłopaków

SKŁADNIKI:
1 kg ogórków polnych (zwanych kiszeniakami) – im mniejsze tym lepsze

1 duży pęczek kopru
3 ząbki czosnku
10 cm korzenia chrzanu
5 ziarenek pieprzu czarnego
3 liście laurowe
kilka ziarenek gorczycy
1 łyżka soli – najlepiej nie jodowanej
1 litr wody

SPRZĘT:
garnek do zagotowania wody,
garnek kamionkowy lub duży słój.

WYKONANIE:
1. Litr wody wlewamy do garnka, dodajemy łyżkę soli. Stawiamy na gazie i czekamy do zagotowania. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i lekko studzimy.
2. Ogórki płuczemy dokładnie pod bieżącą, letnią wodą. Odkładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
3. Na dno kamionki (słoja) kładziemy koper opłukany koper – łącznie z korzeniami.
4. Następnie wrzucamy obrane ze skórki ząbki czosnku, przekrojony na pół korzeń chrzanu oraz przyprawy.
5. wysuszone ogórki układamy ciasno w garnku. Uwaga! – Możemy obciąć końcówki, wtedy ogórki szybciej ukisną.
6. Ogórki zalewamy ciepłą solanką.
7. Wierzch kamionki (słoja) przykrywamy talerzykiem i mocno dociskamy.
8. W zależności od upodobań już po 24 godzinach możemy się cieszyć smakiem małosolnych ogórków.

warto czasem zakisić ogóra

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii na zdrowie, PRZEPISY, REGIONALNIE

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz