RSS
 

Tatar z łososia, czyli wykwintnie

28 lip

WP_20170521_20_11_36_Pro_LI

Tatar z łososia – propozycja dla miłośników sushi i nie tylko. Łososiowy tatar jest idealną alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za surową wołowiną. Delikatny smak ryby przywodzi na myśl nadmorskie wakacje… A więc z wakacyjnym zapałem zabieramy się do przygotowania niezwykle prostego, a jednocześnie wykwintnego dania

Tatar z łososia

SKŁADNIKI:
300 g surowego, bardzo świeżego łososia ze skórą
1 limonka
2 łyżki przyprawy typu maggi
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
sól do smaku
1 cebula czerwona
2 średniej wielkości korniszony
2 średniej wielkości grzyby marynowane
4 łyżeczki marynowanych kaparów

SPRZĘT:
pęseta,
nóż do filetowania,
ręczna maszynka do mielenia,
ostry nóż do krojenia,
deska do krojenia,
miseczka,
folia spożywcza.

WYKONANIE:
1. Limonkę dokładnie szorujemy pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie sparzamy jej skórkę wrzątkiem.
2. Świerzego łososia dokładnie myjemy pod bieżącą letnią wodą.
3. Pęsetą usuwamy wszystkie ewentualne ości. Nożem do filetowania odkrawamy skórę od płata ryby. Kroimy łososia na mniejsze kawałki.
4. Pokrojoną rybę mielimy w maszynce do mielenia stosując sitko o największych oczkach. Uwaga! – Zamiast mielić można łososia drobno posiekać ostrym nożem.
5. Zmieloną (posiekaną) rybę umieszczamy w miseczce. Dodajemy do niej sok wyciśnięty z limonki, maggi, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą do smaku.
6. Miseczkę z przygotowanym łososiem owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, by smaki się przegryzły.
7. Tuż przed podaniem ryby cebulę, korniszony oraz grzyby kroimy w niezbyt drobną kostkę.
8. Tatar z łososia wykładamy na talerzu. W jego sąsiedztwie umieszczamy pokrojone warzywa, grzyby oraz kapary. Tak przygotowanego łososia serwujemy z chlebem posmarowanym masłem.

skoro rybka lubi pływać, do tatara polecam białe wino

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz