RSS
 

Wątróbka drobiowa, czyli regionalnie

04 sie

WP_20170207_19_42_46_Pro_LIWątróbka, zmora większości z nas z dzieciństwa. Prawdę mówiąc ja do tej pory nie przepadam za wątróbką wieprzową. Trochę inaczej przedstawia się sytuacja z drobiową… Ta akurat smakuje mi bardzo. Tak więc dziś przepis na wątróbkę drobiową.

Wątróbka drobiowa wg. chłopaków

SKŁADNIKI:
0,5 kg wątróbki drobiowej (z kurczaka)
0,5 szklanki mąki
1 miękkie jabłko – np. lobo, cortland
4 cebule szalotki
2 łyżki oleju
0,5 szklanki wody
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

SPRZĘT:
ręcznik papierowy,
głęboki talerz,
deska do krojenia,
nóż,
patelnia z wkładem nieprzywierającym,
drewniana łyżka do mieszania.

WYKONANIE:
1. Wątróbkę myjemy dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. W razie potrzeby wycinamy woreczki żółciowe. Uwaga! – woreczek żółciowy popsuje smak całej potrawy.
2. Umytą wątróbkę osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
3. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go.
4. W głębokim talerzu przygotowujemy mąkę
5. Przyprawione wątróbki obtaczamy w mące z każdej strony i wkładamy na patelnię. Wątróbkę smażymy po około 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. Uwaga! – podczas smażenia wątróbki może strzelać gorący tłuszcz z patelni. Dobrze jest przykryć patelnię specjalnym sitkiem.
6. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
7. Szalotkę obieramy z zewnętrznej, brązowej warstwy i kroimy niezbyt drobno.
8. Do obsmażonej wątróbki dodajemy pokrojone jabłka i cebulę szalotkę. Wszystko razem podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając.
9. Po tym czasie zawartość patelni zalewamy pół szklanki zimnej wody, zmniejszamy gaz. Wątróbkę z jabłkiem i szalotką dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.
10. Tak przygotowaną wątróbkę serwujemy ze świeżym pieczywem.

odczarujmy razem zmorę z dzieciństwa

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, obiad, PRZEPISY, REGIONALNIE

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz