RSS
 

Pieczarki faszerowane, czyli wykwintnie

18 sie

WP_20170514_16_34_13_Pro_LIPieczarki faszerowane to nasza kolejna propozycja na wykwintny niedzielny obiad. Danie to chodź wykwintne nie wymaga dużo pracy, a smak pieczarek nie ma sobie równych.

Faszerowane pieczarki Seby

SKŁADNIKI:
12 dużych pieczarek
0,5 kg mięsa od szynki
1 cebula
2 jajko
100 ml mleka
0,25 kg bułki tartej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
14 łyżek oleju rzepakowego

SPRZĘT:
ręcznik papierowy,
ostry nóż,
deska do krojenia,
miska,
patelnia z powłoką nieprzywierającą,
dwie miseczki,
naczynie żaroodporne,
piekarnik.

WYKONANIE:
1. Wycinamy ogonki z pieczarek. Jeśli potrzeba obieramy je ze skórki i płuczemy pod bieżącą wodą. Pozostawiamy na ręczniku papierowym do wyschnięcia.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i przesmażamy cebulę na złoty kolor.
3. Mięso mielimy przez sitko o drobnych oczkach do miski. Do zmielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebulę, zioła i przyprawy, 1 jajko. Całość dokładnie mieszamy ręką.
4. Gdy mięso jest za rzadkie dodajemy trochę bułki tartej. Uwaga! – nie należy przesadzać z ilością bułki tartej, bo mięso będzie twarde. Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy – na gładką masę.
5. Tak wyrobione mięso umieszczamy w kapeluszach pieczarek, formując kulę. Uwaga! – jeśli pozostanie mięso mielone z powodzeniem można je usmażyć jak zwykłe kotlety mielone.
6. W miseczkach umieszczamy: w jednej: 1 jajko rozmieszane z mlekiem, w drugiej pozostałą bułkę tartą. Na faszerowane pieczarki panierujemy – najpierw w jajku, później w bułce. Czynność powtarzamy.
7. Rozgrzewamy patelnię z 12 łyżkami oleju rzepakowego. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy panierowane pieczarki. Po około 5 minut z każdej strony.
8. Pieczarki wyjmujemy z patelni i pozostałość tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.
9. Faszerowane pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika – bez termo obiegu – nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 30 minut.
10. Takie pieczarki serwujemy z ziemniaczkami i surówką. U nas zamiast ziemniaków z wody były dawno nie jedzone frytki – z faszerowanymi pieczarkami połączenie ciekawe i bardzo smaczne.

WP_20170514_16_33_39_Pro_LI

Od czasu do czasu chrupiąca panierka nie zaszkodzi

SEBA

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii obiad, PRZEPISY, WYKWINTNIE

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz