RSS
 

Łosoś, czyli szybko

25 sie

WP_20170328_19_48_45_Pro_LI
Dziś szybki łosoś, czyli idealny obiad dla wszystkich zapracowanych oraz tych którzy nie lubią spędzać w kuchni bardzo dużo czasu. A więc do dzieła.

Ziołowy łosoś chłopaków

SKŁADNIKI:
0,25 kg filetu z łososia ze skórą
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oleju rzepakowego
sol morska i świeżo mielony pieprz do smaku
limonka

SPRZĘT:
ostry nóż,
deska do krojenia,
patelnia teflonowa,
drewniana łyżka do przewracania ryby

WYKONANIE:
1. Ostrym nożem usuwamy resztki łusek z łososia, a następnie opłukujemy go pod bieżącą zimną wodą. W razie potrzeby pęsetą wyciągamy ości z ryby.
2. Umytą rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na około 10 – 15 centymetrowe paski.
3. Na patelnię teflonową wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy ją.
4. Pokrojoną rybę oprószamy lekko z każdej strony ziołami prowansalskimi i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
5. Łososia smażymy po około 5 minut z każdej strony – w zależności od grubości ryby i ulubionego stopnia wysmażenia. Uwaga – łosoś po usmażeniu powinien być soczysty.
6. Po usmażeniu wykładamy na talerz, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą morską do smaku.
7. Łososia serwujemy z kawałkami limonki. Najlepiej smakuje bez innych dodatków.

łosoś smak sam w sobie

PRZEMO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii kolacja, obiad, PRZEPISY, SZYBKO

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz