RSS
 

Karczek (karkówka) sauté, czyli szybko

08 wrz

WP_20170513_16_58_51_Pro_LIKarczek (karkówka) sauté danie szybkie, a jednocześnie wykwintne. Podany z ziemniakami w mundurkach i sałatą doskonały jako danie na specjalne okazje. Zapraszam do spróbowania.

Karczek sauté

SKŁADNIKI:
4 plastry karczku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oleju
4 małe dymki ze szczypiorem
1 pomidor
sól i świeżo mielony pieprz

SPRZĘT:
tłuczek do mięsa,
deska do krojenia,
patelnia z powłoką nieprzywierającą.

WYKONANIE:
1. Plastry krakówki układamy na desce do krojenia i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Uważamy by mięso nie było zbyt cienkie.
2. Każdy z rozbitych plastrów mięsa solimy z każdej strony, podsypujemy przyprawami i pozostawiamy na około godzinę.
3. Lekko nakrawamy skórkę pomidora, sparzamy ją wrzątkiem. Gdy pomidor ostygnie obieramy go ze skórki i kroimy w kostkę.
4. Dymkę oczyszczamy.
5. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Na rozgrzanym oleju smażymy plastry karkówki po około 5 minut za każdej strony – w zależności od grubości mięsa.
6. Usmażone mięso wykładamy na talerze, a na patelni chwile podsmażamy warzywa.
7. Warzywa układamy na mięsie. Danie serwujemy z ziemniakami w mundurkach oraz surówką.

WP_20170513_16_58_38_Pro_LI

szybko i wykwintnie – sekret udanego dania

SEBA

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii obiad, PRZEPISY, SZYBKO

 

Tags: ,

Dodaj komentarz